Excursie naar Vreedenhoff 2017

woensdag 5 juli 2017

Het fameuze toegangshek van Vreedenhoff, Nieuwersluis (Foto: courtesy Anthonie Lisman)

 

 

 

Op woensdag 5 juli, een mooie zonnige dag, was de excursie naar Huis VreedenHoff in Nieuwersluis.  Eén van de mooiste en meest monumentale buitenplaatsen van de Vechtstreek. De belangstelling voor deze excursie was groot. Er waren 40 deelnemers die in twee groepen werden verdeeld, zodat om beurten het huis en de tuin konden worden bezocht.

 

De heer Anthony J.A.M. Lisman, mede PUG-lid, maar bovenal  bewoner/eigenaar van dit juweel, vertelde bevlogen over de historie en restauratie van zijn huis, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1749 in opdracht van Pieter Trip, telg van een rijk en belangrijk zakengeslacht uit die tijd. Ook het monumentale toegangshek  ̶ wie viel het tijdens een tochtje langs de Vecht niet op ̶  met veel zorg herbouwd in Lodewijk XV-stijl , dateert al uit dezelfde periode. Saillant detail: de kosten van het hek evenaarden in 1750 bijna de aankoopprijs van het gehele oorspronkelijke landgoed. 

 Anthonie Lisman (Foto: Jos ten Berg)

Het huis heeft binnen hoge plafonds met veel ornamenten en andere uitbundige versieringen. Verschillende fraai ingerichte kamers, in enkele (Neo)Lodewijk-stijlen, mochten we betreden.  Veel houtsnijwerk met gouden accenten. Een bijzonder hoge tuinkamer met een prachtig uitzicht op tuin en vijver. En niet te vergeten, de inrichting met glas in lood, tapijten, alles in originele staat. In de hoeken hoge kasten met schuifdeuren, waarvan één nog met de oorspronkelijke spiegels. Hier achter verrassend een 18e eeuwse fontein van geschilderd hout met gouden schelp.

  De entree van Vreedenhoff (Foto: Jos ten Berg)

De andere kamers op de begane grond, waaronder de Koepelzaal, zijn zeer rijk versierd. Prachtige, bewerkte, deuren, waarboven nog originele beschilderingen, de originele stoffen wanden en gordijnen van de restauratie begin 20ste eeuw. Alles perfect onderhouden of gerestaureerd met uitzondering van de lichte waterschade van een overlopend bad ten tijde van de Duitse bezetting. 

De buitenplaats is 16 ha groot, waarvan de tuin een belangrijke plaats inneemt. Mede PUG-lid Drs. Juliette Jonker-Duynstee vertelde enthousiast over de historie, oorspronkelijk in Franse stijl, waarvan de bloemperken nog getuigen, later veranderd in Engelse landschapstijl  (Zocher?), met grote gazons, slingerende vijver, heel veel verschillende boomsoorten en een enkele zichtlijn. Bijzonder detail: ieder jaar worden in de bloemperken 4000 rode Begonia’s geplant. Begonia’s omdat deze mooi in vorm blijven en niet wild uitgroeien. Het blijvend strakke beeld van deze bloemperken past wonderwel bij deze tuin. Tenslotte werd de bijzondere houten theekoepel uit 1776 in Lodewijk XVI-stijl bekeken.

Al met al een zeer geslaagde excursie. Dank en complimenten aan Anthony Lisman die ons in de gelegenheid stelde zijn zeer geliefde Buitenplaats VreedenHoff te bezoeken.

Dit korte verslag kan geen recht doen aan het huis, maar Anthony schreef er een boek over (niet zijn eerste), waarin ieder detail is gedocumenteerd met foto’s. Dus, wilt u meer weten:  Een buitenplaats in detail. VreedenHoff aan de Vecht.  Te koop o.a. bij Boekhandel-Antiquariaat Aleph, Vismarkt 9 te Utrecht, of rechtstreeks bij de uitgever: http://www.stokerkade.nl/html/Vreedenhoff_bestellen_NB.html

Harry ten Hove