Zestig jaar Veenendaal

PUG ontving een uitnodiging van het Museum Veenendaal voor de tentoonstelling Van industriedorp naar provinciestad 1960-2020. We troffen een allerhartelijkst team dat ons rondleidde.

Het dorp is zestig jaar geleden door een grenswijziging in het geheel bij de Provincie Utrecht gekomen en heeft zich stormachtig ontwikkeld. In de jaren vijftig stond het dorp nog vol industrie, met spinnerijen zoals Scheepjeswol en sigarenfabrieken als Ritmeester en Panter. De fabrieken van toen zijn nu allemaal weg.
De industriële bedrijvigheid heeft zich verplaatst richting snelweg A12 en is van karakter veranderd in IT- en handelsactiviteiten.

Het centrum ligt momenteel volledig overhoop door nieuwbouw van winkels en woningen en van nieuwe publieke ruimten. De stad krijgt steeds meer een regiofunctie en is nu de derde stad in de Provincie Utrecht.

Het museum is gevestigd in De Cultuurfabriek waarin zich ook een bibliotheek, een kunstuitleen en een koffiehoek bevinden: een prachtig multifunctioneel en openbaar gebouw vol met diverse activiteiten.

De grote veranderingen op economisch en sociaal-cultureel gebied vormen het onderwerp van de tentoonstelling. Het Museum vroeg bij PUG met succes subsidie daarvoor aan. Er zijn en worden interviews gemaakt met oud-Veenendalers die zich die ‘goede-oude tijd’ nog levendig herinneren. Het oral history project heeft door de coronacrisis helaas flink wat vertraging opgelopen maar is in ieder geval in gevorderde uitvoering.

Harm Snippe

https://www.museumveenendaal.nl/