Bezoek aan Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen

vrijdag 21 september 2018

Foto(collage) 21-09-18: Jos ten Berg

In 2015 ontving het PUG een delegatie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
De delegatie bracht onder meer een bezoek aan de tentoonstelling van de PUG-collectie 'Archeologen aan het werk', die toen nog te zien was op de zolder van het Centraal Museum.
Het initiatief voor de ontvangst kwam van Rinus Sommeijer, een enthousiast lid van zowel het PUG als het KZGW.


Het KZGW, opgericht in 1769 en gevestigd in Middelburg, is de eerbiedwaardige vier jaar oudere zuster van het PUG.
Dit 18e-eeuwse genootschap heeft nog veel activiteiten behouden die bij het PUG inmiddels zijn verdwenen.
De collecties zijn nog in eigendom. Eigen conservatoren doen wetenschappelijk onderzoek. Het Genootschap publiceert zelf boeken.

Op 21 september 2018 bracht het dagelijks bestuur van het PUG aangevuld met Joanneke van den Engel-Hees, conservator van de PUG-collectie, en Trudy de Wit, assistent-conservator, een tegenbezoek aan het KZGW. Rinus Sommeijer was door persoonlijke omstandigheden helaas verhinderd.

Op het programma van de gastvrije ontvangst stond onder meer een voordracht en een film over het Genootschap en een afdaling naar de diepste krochten van het Zeeuws Archief waar de collectie van het Genootschap veilig wordt bewaard. Daar werd voor ons een aantal fraaie voorbeelden uit de Zeelandia Illustrata getoond en toegelicht. De collectie is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot ruim 18 000 kaarten, prenten, tekeningen, foto’s, enz.

Na een aangename lunch in het restaurant van het Zeeuws Museum kregen we een rondleiding langs hedendaags vormgegeven 18e-eeuwse rariteitenkabinetten met een bonte verzameling objecten uit de collectie van het Genootschap. Ook de rest van het museum werd niet overgeslagen. Onder meer bezochten we de zaal met de indrukwekkende wandtapijten van het Zeeuws Museum.
Deze enorme wandkleden geven een indringend beeld van de Zeeuwse strijd tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Tot besluit bij stralend weer en een stevige wind een rondvaart langs historische panden; interessant en humoristisch gegidst, met een borrel in Desafinado toe.

Jos ten Berg

    Penning KZGW voor prijsvraag.
Het KZGW viert in 2019 het 250-jarig bestaan en de voorbereidingen zijn in volle gang. Met in het vooruitzicht ons eigen 250-jarig jubileum in 2023, waren we vanzelfsprekend zeer geïnteresseerd in wat onze oudere zuster daarover vertelde.  Lees meer over het KZGW