EXCURSIE NAAR HET UTRECHTS ARCHIEF

maandag 15 april 2024

EXCURSIE NAAR HET UTRECHTS ARCHIEF


Op maandag 15 april was een dertigtal leden te gast in Het Utrechts Archief (HUA).
HUA was die middag exclusief open voor het PUG. Archivaris Kaj van Vliet verzorgde een lezing voorafgaand aan een bezoek aan de tentoonstelling De getekende stad. Deze tentoonstelling bestaat uit een drieluik. De 17de en 18de eeuw zijn al te zien geweest. Nu is de 19de eeuw te bezichtigen  een spannende tijd waarin de overgang van het vastleggen van stadsgezichten op tekeningen en schilderijen naar fotografie plaatsvond.
Kaj van Vliet zoemde nader in op drie tekenaars, Van Hardenberg, Verheijen en Van Dijk. Cornelis van Hardenberg (1755-1843) was van 1780-1832 o.a. tekenleraar aan de Fundatie van Renswoude. Naast tekeningen vervaardigde hij tevens etsen, litho’s en schilderijen en heeft het verdwijnende stadsbeeld voor ons vastgelegd. Jan Hendrik Verheijen (1778-1846) vervaardigde landschappen, kerkinterieurs, portretten en  was een belangrijke stadsschilder van Utrecht. Voor zijn figuren gebruikte hij schetsen die hij maakte op tekenavonden bij Kunstliefde. Werk van hem bevindt zich o.a. in de collecties van het Centraal Museum, Rijksmuseum, Metropolitan Museum. Willem Cornelis van Dijk (1826-1881) had een fascinatie voor onderaardse ruimten van oude bastions en voor ruïnes op de stadswallen die hij zorgvuldig heeft vastgelegd. Maar de fotografie lonkte en in 1863 opende hij zijn fotografisch atelier in de Lange Nieuwstraat. Hij fotografeerde veel plekken in Utrecht en ca 1870 maakte hij als eerste vanaf de Domtoren een fotografisch panorama van de stad. Een aantal foto’s daarvan én het getekende panorama dat hij daarop baseerde zijn in de tentoonstelling te zien.
Aansluitend bezocht het gezelschap de tentoonstelling met nog een toelichting van Kaj van Vliet. Het PUG dankt Kaj van Vliet en HUA hartelijk voor zijn interessante lezing en rondleiding over De getekende stad!

De foto's zijn gemaakt door Lydia van Oosten. 

De laatste foto in de serie toont een gezicht op de Mariakerk vanuit de zuidelijke zijbeuk. De kerk werd gesloopt tussen 1813 en 1816 na jarenlange verwaarlozing.

Meer foto's: