Mondriaan ontmoet Rietveld

vrijdag 14 juli 2023

Rietveld ontmoet Mondriaan
 
Een enthousiaste groep (vnl) PUG leden nam deel aan een fietstocht langs de 10 vertikale beelden in 2017 ontworpen door Boris Tellegen tussen Utrecht (de stad van Gerrit Rietveld) en Amersfoort (de stad van Piet Mondriaan). De beelden zijn ontworpen ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van de Stijl (1917-2017). 

De fietstocht was georganiseerd door Jaap Röell. Hij zag in dat het goed is stil te staan bij de objecten van deze artistieke erfenis - die niet meer is weg te denken, maar waar men langs rijdt zonder deze op te merken. Het eerste beeld op de route, De Kern, beschreef Jaap treffend dat het gaat om de inhoud, die het betonnen uiterlijk diepte geeft. Alle volgende objecten verschillen totaal van uiterlijk, maar reflecteren het belang van vorm en inhoud.

Object 6

Dat was vooral te zien in De Spiegel (object 6). Jaap vertelde dat het jaar 2017 in hexadecimale notatie zichtbaar was gemaakt. Dit was zoeken naar het hex getal 7E1, maar de groep kan dat niet vinden. Dit bracht Jos ten Berg ertoe om de volgende dag terug te fietsen naar object 6. Hij vond daarbij de afbeelding (zie foto’s). De hexadecimale notitie verwijst blijkbaar (volgens deze link) naar de high tech wereld van de nabije voormalige militaire vliegbasis Soesterberg.

De fietstocht werd afgesloten in Amersfoort nabij het station en heeft duidelijk gemaakt dat de kunst ons verrijkt en aanzet geeft tot nieuwe inzichten. We zijn Jaap in het bijzonder dankbaar hieraan te hebben bijgedragen.

De kunstenaar Boris Tellegen is ons op de fiets voorgegaan en beschrijft een aantal objecten komende vanuit Amersfoort. Een filmpje hiervan kan worden gezien door te klikken op de volgende link

Foto's hieronder zijn tijdens de fietstocht gemaakt door Lydia van Oosten en Dick Baars.

Meer foto's: