Kleine excursie naar Kasteel Linschoten

donderdag 11 juli 2019

Een dertigtal PUG-leden wist zich te plaatsen voor de ‘kleine’ excursie naar Landgoed Linschoten op donderdag 11 juli 2019.
Per fiets of via een korte wandeling over de Noord Linschoterdijk bereiken we het imposante hek alwaar Marcel Valentijn, de beheerder van het Landgoed, ons opwacht. Jaap Röell heeft hem weten te strikken voor een exclusieve PUG rondleiding over het Landgoed en door het Huis te Linschoten (1647). Dat laatste is bijzonder: het kasteel is slechts sporadisch toegankelijk (bij concerten) maar is nu te bekijken door de PUG-leden.

We beginnen met het park rond het buiten, waar imposante bomen voor prettige schaduw zorgen op deze mooie zomerdag. Marcel Valentijn vertelt honderd uit over de ontstaansgeschiedenis van het park en de landerijen eromheen, de waterhuishouding, de restauratie van de Zocher zichtlijnen -óók naar de A12-, de aantasting van de Essen en natuurlijk het zomerbeest van 2019: de eikenprocessierups. Die komt ook op het landgoed voor, maar wordt prima in bedwang gehouden door zijn natuurlijke vijanden, in het bijzonder door de vele vogels.

En er is veel meer: de resten van een berceau met grillig vergroeide beuken, visbekkens voor karpers, de moestuin waar oude rassen worden verbouwd (we proeven met name de zwarte bessen) en een hoogstamboomgaard. Tot slot van het buitengebeuren turen we met behulp van een zaklamp in de diepte (bijna 6 meter) van de inderdaad frisse ijskelder, waar de ijsblokken wel tot twee jaar bewaard konden worden, maar die nu nog slechts dienst doet als huisvesting voor vleermuizen en slakken. Dan is er koffie, die geserveerd wordt op de vierkante, kleurrijk begroeide binnenplaats vóór het Huis, dat we vervolgens betreden.

Voor een zomerverblijf is het Huis fors en -naar hedendaagse begrippen- niet al te comfortabel. De bouwgeschiedenis met tal van latere ingrepen en uitbreidingen passeert de revue, de functie van de diverse kamers (concertzaal met indrukwekkende schouw, blauwe zaal met tegelkachel, oude keuken met moderne apparatuur) wordt toegelicht. Marcel Valentijn weet ons ook nog te attenderen op diverse schilderijen, aquarellen, wapens, behangsoorten en overige gebruiksvoorwerpen. Wat een rijke oogst voor een ‘kleine’ middagexcursie, die door de welgezinde weergoden met een extra zomers sfeertje werd bekroond.

karla beijersbergen / juli 2019

Meer info: www.landgoedlinschoten.nl en Reinink,Wessel, Landgoed Linschoten. ISBN ; 9068681109

Fotografie: Jos ten Berg (JtB) en Lydia van Oosten (LvO)

Meer foto's: