Kleine excursie naar Zoudenbalch / Malterzerhuis

donderdag 5 september 2019

Deze excursie brengt ons langs twee nabij elkaar gelegen locaties aan de Nieuwegracht in Utrecht:
het Zoudenbalchhuis, Nieuwegracht 98
en
het Maltezerhuis, Nieuwegracht 14.

Beide locaties zijn zelden te bezichtigen en vertegenwoordigen een eeuwenoude historie met vele Utrechtse raakvlakken.

Voor het Zoudenbalchhuis is dat zeker het geval: in 1491 gesticht door de Domkanunnik Evert Zoudenbalch (1423/24-1503) voor Utrechtse wezen. Eerst als het St. Elisabethgasthuis tot 1582 aan het Vredenburg, vervolgens tot 1927 als het Gereformeerd Burger Weeshuis in het voormalige Regulierenklooster aan de Oudegracht/Springweg en tenslotte naar de huidige locatie die vanaf 1953 het Evert Zoudenbalchhuis heet.
Aldaar bezoek aan de unieke regentenzaal waar u door een van de regenten geïnformeerd wordt over de historie van deze puur Utrechtse instelling en over de huidige taak van de regenten van het Zoudenbalchhuis.

Korte wandeling over de Nieuwegracht naar nummer 14, het Maltezerhuis, meer precies: de Kanselarij van de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta, Associatie in Nederland, die vanaf 1919 in dit pand gehuisvest is.
Zo protestants als de achtergrond van het Zoudenbalchhuis is, zo katholiek is die van het Maltezerhuis. Aldaar bezoek aan de Kapel in de tuin, de Ridderzaal en de Kapittelkamer. U wordt door de Chef de Bureau Cas de Quay geïnformeerd over de achtergronden van de Maltezer Orde en de huidige betekenis daarvan in Nederland.

De excursie duurt van 15.00 uur tot 18.30 uur
Er kunnen 20 mensen mee.

Voor deze excursie wordt €10,- per persoon gevraagd als dekking van onkosten en voor het drankje. Wij verzoeken u dit bedrag contant bij u te hebben.

Meer foto's: