Robbie Cornelissen bij KUUB

donderdag 8 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober ging de kleine PUG-excursie naar Kunstruimte Kuub voor een bezoek aan de tentoonstelling 'De verdichte lijn' van de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen.
Een tiental PUG-leden had de regen getrotseerd en werd hartelijk ontvangen met koffie en iets lekkers door Jaap Roëll, eigenaar van deze mooie galerie, waar de anderhalve meter goed in acht kon worden gehouden. Na een welkomstwoord van Jaap Roëll gaf Robbie Cornelissen (1954) een uitgebreide toelichting waarbij de tentoonstelling werd bekeken en vragen konden worden gesteld. 

Cornelissen heeft na een studie biologie/ecologie zijn hart gevolgd en is naar de kunstacademie gegaan om te schilderen en tekenen. De vraag ‘of je daar wel van kon leven’ die hem eerder hiervan had weerhouden legde hij nu naast zich neer, ‘ik zie wel’.

En dat kunnen wij nu ook zien! Hij heeft zich toegelegd op de tekenkunst en maakt, vaak, zeer grote tekeningen van architectonische ruimtes, regelmatig geïnspireerd op bestaande gebouwen en altijd met potlood, grafiet is zijn materiaal. In deze tekeningen gaat het altijd over buiten- en binnen ruimtes en hoe die zich tot elkaar verhouden. De laatste tijd verschijnen daar woorden in die verwijzen naar fysieke maar ook mentale ruimtes.

In 2018 maakte hij als gastcurator bij  het Centraal Museum de zeer goed ontvangen tentoonstelling 'De Line Up' met werk van ruim 100 hedendaagse tekenaars. De inrichting daarvan was vernieuwend en prikkelend. 
En daarna… toen wist hij het even niet meer.
Hij trok zich terug om zich te bezinnen over nieuwe stappen in zijn werk.
Wat later ging hij naar Japan waar hij drie maanden heeft gewerkt als artist in residence.
Al voor zijn vertrek was hij begonnen met ander werk en werkte hij met grafietpoeder in plaats van met een potlood. Met in zijn handen het grafietpoeder ontstond al wrijvend over het papier nieuw werk. Werk waarover hij door deze wrijftechniek veel minder controle had dan bij zijn architectonische tekeningen met ‘perspectiefkunstjes’ zoals hij dat noemt. En die nieuwe weg voelde voor Cornelissen ‘als een bevrijding’….

Het mooie van deze tentoonstelling is dat de verandering van het oudere naar het nieuwe werk hier goed te zien en te volgen is. Cornelissen nam deze serie mee naar Japan, fietste en wandelde door de stad waar hij verbleef, legde de vellen papier op plekken die hem aanspraken en fotografeerde ze vervolgens. En de Japanners?
Die keken ernaar en lieten hem zijn gang gaan totdat er een windvlaag opstak en oude Japanse vrouwtjes achter de vellen papier aanrenden om ze aan hem terug te geven.

De serie ‘wrijf-tekeningen’ kenmerkt zich door vele tinten grijs en zwart.
Cornelissen ‘kleurt ‘ met zwart in al zijn schakeringen. En is er dan nooit de behoefte om met kleur te werken vroeg een van onze leden, waarop Jaap Roëll het toilet indook om daar een tekening van de muur te halen met een felroze kleur. "Een enkele keer gebeurt het", zei Cornelissen, "en wie weet gebeurt het vaker in de toekomst, maar in deze tentoonstelling was dit de beste plek om ’m op te hangen."

De tentoonstelling 'De verdichte lijn' was t/m 18 oktober te zien in Kunstruimte KUUB, Pieterstraat 3 in Utrecht.
Lees hier verder voor uitgebreide informatie over het werk van Robbie Cornelissen, foto’s van de tentoongestelde werken en een informatieve video.

Lydia van Oosten

Fotografie: Lydia van Oosten

 

Meer foto's: