Lezing Adel en Ridderschap door Renger de Bruin

zondag 21 januari 2024

 

Op zondag 21 januari kwamen ruim 25 leden naar KUUB, in de Utrechtse Pieterstraat, om naar de lezing van Renger de Bruin te luisteren. In anderhalf uur vertelde De Bruin n.a.v. zijn publicatie ‘Adel en ridderschap in Utrecht’ op boeiende wijze over opkomst, het zich handhaven en het verdwijnen van adelijke geslachten in de provincie Utrecht. Renger de Bruin publiceerde Adel en Ridderschap in Utrecht, een kloek boek dat na jarenlang onderzoek in mei 2023 werd gepresenteerd. Een verhaal van opgravingsvondsten in Rhenen die getuigen van een adellijke herkomst tot het heden waarin adellijke families hun kastelen en landgoed proberen te behouden door bijvoorbeeld een programma als Heel Holland bakt te faciliteren.

Hij vertelde onder meer over edellieden die betrokken waren bij de oprichting van het PUG en over illustere wetenschappers die het PUG als lid heeft gehad. Het boek is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken. Hun leven werd bepaald door externe factoren als oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises alsook door tijden van vrede en voorspoed. Maar ook door, al dan niet verstandige, persoonlijke beslissingen en ziekte en sterfgevallen. Met ruime aandacht voor het persoonlijke verhaal waarin niet alleen een rol is weggelegd voor machtige mannen maar ook voor krachtige vrouwen zoals bijvoorbeeld Margaretha Turnor en Belle van Zuylen.

Er was gelegenheid tot het stellen van vragen en de publicatie kon ter plekke worden gekocht. 
Jaap Röell, eigenaar van KUUB, vertelde kort over de kunstwerken die op dat moment te zien waren. Het was een geanimeerde middag die werd afgesloten met een glas wijn.

 

Dr. Renger E. de Bruin (1956) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (UU) en was verbonden aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Greifswald. Ook was hij conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum Utrecht en daarnaast enige tijd hoogleraar Utrecht Studies. Sinds 2017 is hij senior-onderzoeker bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de UU. Hij houdt zich al lange tijd bezig met onderzoek naar elites in het verleden, in het bijzonder de adel.

 

Meer foto's: