Sfeerimpressie van de ALV in Rhenen 2018
zaterdag 26 mei 2018
(Fotografie: Harm Snippe en Jos ten Berg)
Met visionaire blik heeft het PUG bestuur de 240ste Algemene Ledenvergadering gesitueerd te Rhenen in een locatie aan de Nederrijn. Op een zonovergoten meidag spoeden we ons naar Moeke: dat klinkt nogal knus en kneuterig voor zo’n voornaam Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, maar de ligging is fantastisch, zo tussen de rivier en de Grebbeberg. De vergadering is goed bezocht: naast de usual suspects zijn er nieuwe leden én robijnen diehards, die later in het zonnetje zullen worden gezet.
De agenda beslaat maar liefst 20 punten en die worden vrij vlot afgewerkt: de aanwezigen doen niet al te moeilijk. De gestorven leden worden herdacht, de nieuwe leden verwelkomd. De kascommissie is min of meer tevreden en de begroting voor 2018 wordt goedgekeurd. De directie geeft aan een meer proactief beleid te willen voeren op cultureel terrein, maar in de begroting is niet meer financiële ruimte dan € 10.000,=. Extra geld is er wel gereserveerd, aldus penningmeester De Pee, voor de viering van het 250 jarig bestaan van het PUG in 2023.
De excursiecommissie meldt bij monde van ambtelijk secretaris Katrijn Kuypers dat de jaarlijkse uitstap op 28 september 2018 naar Nijmegen en omgeving gaat. Een rondleiding in de Valkhof met aandacht voor de vele, recentelijk opgegraven Romeinse vondsten, een bezoek aan kasteel Moyland (met vooral werk van Joseph Beuys) en een aftopping in het nieuwste Van der Valk restaurant in Veenendaal. Dat laatste wordt een traditie: de Van der Valkketen wordt jaarlijks door het PUG gevisiteerd en daar hangt een prijskaartje aan: deze all inclusive excursie is in de aanbieding voor € 100,= p.p.
Dan zijn we toe aan de persoonlijke noot. De robijnen leden worden gehuldigd voor hun 40 jaar PUG-trouw met een litho van Jeroen Hermkens. Ook wordt directielid Anja Wester na 8 jaar bestuurswerk uitgezwaaid. Dat gebeurt letterlijk omdat haar dochter Janne, die de PUG-penning namens haar moeder in ontvangst neemt, de zaal weet te verleiden tot een collectieve wave. Die wordt vastgelegd en verzonden naar Anja, die ‘vlieguren’ op zee aan het maken is voor haar schippersbrevet.
Na het formele gedeelte van de bijeenkomst vertrekt een kleine groep naar het Rhenens museum onder leiding van directeur Van Beurden. Eerst wordt het ‘oude’ museum bezocht en aansluitend mag alvast een kijkje worden genomen in de nieuwe huisvesting. Het overgrote deel der aanwezigen scheept zich in op de Blauwe Bever voor een vaartocht langs de Blauwe Kamer. En blauw is het: de wolkenloze hemel kleurt de rivier bijna mediterraan azuur. De gids onderhoudt zijn publiek met vele wetenswaardigheden: de meidagen ’40, de complexe waterhuishouding, de oorspronkelijke functie van de boot op de Elbe en de verboden oeverrecreatie tussen de kribben. De bemanning van de Bever echter heeft meer aandacht voor de 17-jarige Janne, die als volleerd schipper het vaartuig soepel weet te keren voor de terugtocht: op naar borrel en diner.
Het vriendelijke personeel van Moeke heeft inmiddels de tafels gedekt op het balkon één hoog. Met zulk prachtig uitzicht op de rivier en Cuneratoren gaat het zeker smaken. Na enige verwarring over de carpaccio van ossenhaas en de rosbief van tonijn, loopt het diner verder soepel en geanimeerd. Tegen half tien sluit voorzitter Ed Jonker de dag af en wenst eenieder een veilige thuisreis. Zeer tevreden verlaten we Rhenen met aan de einder een oranjerood kleurende, ondergaande zon en de wassende maan hoog boven de rivier: wat een prachtige dag!
karla beijersbergen, mei 2018