Excursie naar de Botanische Tuinen in Utrecht

donderdag 29 juni 2023

Excursie naar de Botanische Tuinen in Utrecht
 
Op donderdag 29 juni vond een excursie plaats naar de Botanische Tuinen in Utrecht.
We werden in twee gelijke groepen opgesplitst. Eén groep ging mee met Marieke van Leersum, een van de vaste rondleiders van de Botanische Tuinen, die met veel verstand van zaken vertelde over de bijzondere planten, bomen, bloemen die buiten en in de kassen zijn te zien. We namen een kijkje in de tropische kas en in de vlinderkas (met die prachtige grote blauwe vlinder) en ze nam ons mee naar de rotstuin.
 
De andere groep ging mee met Jan van der Schooten, één van de kunstenaars van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland. We bekeken de buiten-tentoonstelling Uitgelicht – Botanische kunst over schaduwplanten, de tentoonstelling waaraan het PUG financieel heeft bijgedragen. Jan van der Schooten is een van de kunstenaars van deze tentoonstelling. Ook van Dick Smit was werk te zien. Hij was tot 1998 als botanisch tekenaar werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Behalve dat we veel te weten kwamen over de schaduwplanten laat de tentoonstelling ook het belang van botanische kunst zien. Alleen Naturalis heeft nu nog een botanisch tekenaar in dienst.  Na ca drie kwartier wisselden de groepen van rondleider.


De ochtend werd afgesloten met koffie op het heerlijke terras waarna diverse leden met plantjes die in de winkel te koop zijn, huiswaarts keerden.

Meer foto's: