Excursie Weeshuis Culemborg

woensdag 5 juni 2024

Het idee om naar het Elisabeth Weeshuis in Culemborg – buiten de provincie Utrecht – te gaan was een plan dat al voor corona op het lijstje van de activiteitencommissie stond. Reden was dat het Weeshuis – inmiddels alweer een paar jaar geleden – een grote verbouwing heeft gehad en met een specifieke tentoonstelling die veel verder gaat dan alleen de lokale geschiedenis.

Met circa 17 mensen bezochten we het weeshuis op woensdag 5 juni. We kregen er een rondleiding van een van de vaste gidsen. De collectie en de omvang van het museum zijn bescheiden maar zeer zorgvuldig en educatief ingericht.

De grootste verrassing van de ochtend was niet zozeer het bezoek aan het museum, maar het terugplaatsen van het topstuk van het museum: Het portret van Elisabeth van Culemborg, stichteres van het weeshuis. Het schilderij was enkele maanden uitgeleend aan het stadsmuseum in Mechelen (België) bij de tentoonstelling over de orde van het Guldenvlies. Elisabeths twee echtgenoten, waren beiden lid van die orde en staan pontificaal naast haar op het doek.

"Elisabeth van Culemborch, gravin van Hoochstraten, vrouwe van Culemborch, Borssele en Sombreffe, douairière van Montigny, Lense en Estrees, besloot na het overlijden van haar man Antoon in 1540, zelf al circa 65 jaar oud, haar eigen testament te maken. Ze vergaf de goederen in Hoogstraten (B) aan haar neef Filips van Lalaing en de goederen in en om Culemborg aan haar neef Floris van Pallandt. 

In haar testament bepaalde ze dat haar nalatenschap moest besteed worden aan de 'regte armen'. De executeurs-testamentair besloten tot het bouwen van een weeshuis Dit huis bleef tot 1952 bestaan”.

Na de rondleiding bleven enkele PUG-leden nagenieten van een lekkere lunch op het terras bij het weeshuis.

Meer foto's: