Excursie Weeshuis Culemborg

woensdag 5 juni 2024

Op woensdag 5 juni organiseert het PUG een excursie naar het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. De rondleiding voor PUG-leden start om 11.00 uur
      
Al bijna 100 jaar geeft dit unieke museum een kijk op het omgaan met wezen in de maatschappij. Het museum start als oudheidkamer in 1928, vanaf 1995 is er een vaste presentatie van het leven van de wezen in de 19deeeuw. De opvattingen over waar het accent van de collectie moet liggen wijzigen in de twintigste én eenentwintigste eeuw regelmatig en de behoefte naar aansluiting op de hedendaagse actualiteit groeit. De huidige tentoonstelling is daarvan een voorbeeld: 

Themajaar over identiteit: Wij waren wees, wie ben jij?
In vier eeuwen tijd groeiden er 700 weeskinderen op in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. Met een groot verlies en zonder bezittingen arriveerden de kinderen bij het statige weeshuis. Binnen werden jongens en meisjes gescheiden, kregen zij een uniform, werden hun hoofden kaalgeschoren en werd de ‘E’ van stichtster Elisabeth op de mouw genaaid. In werkelijkheid droegen zij vanaf dat moment het stempel ‘wees’ en werden individuele dromen en verlangens verdrongen.
Gedurende het themajaar gaan we meer dan vijftig weeskinderen van toen adopteren. Dat start met een onderzoek naar de levensgeschiedenissen van de kinderen. Kunstenaar Suzanne Huijs maakt naar aanleiding van de verhalen portretten welke tentoongesteld zullen worden aan het einde van het themajaar. Culemborgse scholieren geven de weeskinderen een digitale identiteit en bezoekers van het museum vieren op de nieuwe kinderzolder de verjaardagen van de weeskinderen, want zelfs iets persoonlijks als een verjaardag werd niet gevierd.
Zij waren wees en wie ben jij? Tijdens de projecten genieten we samen van onze geschiedenis, kunst en cultuur en leren we elkaar kennen”.
 
 


Voor deelnemers aan de PUG-excursie:
·      De excursie start met een rondleiding om 11.00 uur (dat is buiten de openingstijden van het museum) en duurt een uur.  
·      Museum het Weeshuis werkt voor de catering samen met Brasserie De Witte Schuur, U kunt ter plekke een lunch gebruiken, dit is echter op eigen gelegenheid.
·      De toegang tot het museum is gratis met een museumjaarkaart. Losse kaarten kosten € 9,00.
·      Met de rondleiding kunnen maximaal 24 mensen mee, geef u dus snel op via info@pugutrecht.nl
 
Adres: Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
t. 0345 – 513912
e. info@weeshuismuseum.nl
 
Parkeren en openbaar vervoer
Kom je met de auto? Dan heb je keuze uit een aantal parkeermogelijkheden. Klik hier voor de parkeermogelijkheden en tarieven. Het dichtstbijzijnde parkeerterrein is Het Hof.
Vul a.u.b. ‘Het Hof’ en niet het adres van het museum in als bestemming in uw navigatiesysteem.
Openbaar vervoer? Vanaf station Culemborg is het 15 à 20 minuten lopen naar het museum.
 
Toegankelijkheid
Het grootste gedeelte van het museum is toegankelijk voor mindervaliden. De eerste en tweede verdieping zijn bereikbaar per lift (via het centrale trappenhuis), de spinzaal en kelder via een traplift. Waar mogelijk zijn drempels geschikt gemaakt om met een rolstoel te berijden.
Het Elisabeth Weeshuis beschikt over een mindervalidentoilet.
Het museum is gevestigd in het autoluwe centrum van Culemborg. Alleen met een ontheffing mag u de binnenstad binnenrijden. Heeft u moeite om de afstand tussen het parkeerterrein en het museum te overbruggen? Neemt u, bij voorkeur enkele dagen voor uw bezoek, contact op met een van onze medewerkers op 0345-513912, dan zoeken we samen een oplossing.
 
Fietsers
Het museum is gelegen vlakbij knooppunt 42. Volg vervolgens de Havendijk, die via de Achterstraat doorloopt in de Herenstraat.
Elektrische fietsen kunnen bij ons oplaadpunt op het voorplein gratis worden opgeladen

Aanmelden voor deze activiteit?

Aanmelden kan nog tot vrijdag 31 mei 00:00