Najaarslezing + uitreiking PUG-prijs 2019

dinsdag 5 november 2019

Prof.dr.ir. Roel Vermeulen, UU Environmental Epidemiology and Exposome Science, verzorgt de najaarslezing met als thema de luchtkwaliteit en gezondheid in de stedelijke omgeving met Utrecht in de hoofdrol.
De PUG-prijs is dit jaar voor het beste proefschrift uit de faculteit Geesteswetenschappen.

De genetica heeft ons veel geleerd over aanleg, maar onze gezondheid wordt door meer bepaald dan dat. Sterker nog 60 tot 80% van de chronische ziektelast word bepaald door niet erfelijke factoren. Milieu-epidemioloog Roel Vermeulen is op zoek naar al die andere (niet-erfelijke) factoren die bijdragen: het exposoom. Want alleen als we deze factoren begrijpen kunnen we ook daadwerkelijk ingrijpen en handelingsperspectief bieden aan burgers. Maar hoe meet je nu al die factoren en hoe koppel je dat aan gezondheid? Dat kan onder meer met nieuwe technologieën, zoals sensors, en via apps op smartphones, maar bijvoorbeeld ook door in ons lichaam te kijken of we afdrukken kunnen zien van bepaalde ervaringen die we hebben gehad. In dit uur neemt Roel Vermeulen u mee in de nieuwe wereld van het exposoom.

Dr. Roel Vermeulen is hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom analyse aan het Institute of Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht, en bij de afdeling Volksgezondheid van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Tevens bekleedt hij een gasthoogleraarschap bij Imperial College London, London, UK. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op omgevingsrisicofactoren voor kanker en neurologische aandoeningen met een sterke nadruk op de integratie van epidemiologie, blootstellingskarakterisering en moleculaire biologie in multidisciplinaire onderzoeken. Dr. Roel Vermeulen heeft in vele internationale commissies gediend waaronder de WHO en het National Toxicology Program in de VS. Hij is lid van de Gezondheidsraad.

Locatie: Senaatszaal, Academiegebouw Domplein Utrecht. Aanvang 20.00 uur inloop vanaf 19.30 uur.

Meer foto's:

Aanmelden voor deze activiteit?

Aanmelden kan nog tot vrijdag 1 november 00:00