Première van ‘De clown van Utereg’ documentaire over Herman Berkien

Op vrijdag 28 augustus ging de documentaire
“De clown van Utereg” in première in het Louis Hartlooper Complex. De film werd ingeleid door en nabesproken met Cees Grimbergen, de broer van de filmmaker Bart Grimbergen. Floris Meinardi is de tweede regisseur.

PUG, het Utrechts Provinciaal Genootschap, was een van de sponsors van de film die het leven onderzoekt van de in 2005 overleden Utrechtse cabaretier Herman Berkien.
Door middel van oud beeldmateriaal en openhartige interviews met personen die hem goed gekend hebben probeert de documentaire antwoord te geven op de vraag waarom hij buiten Utrecht nauwelijks bekendheid heeft gekregen. 
Berkien had immers een goede zangstem en zijn sketches sloegen aan. Speelden zijn fobieën een rol? Hij was bijvoorbeeld bang langs kanalen te rijden. Daardoor werd optreden buiten Utrecht onmogelijk. Ook leed hij aan hoogtevrees.
Hij is vooral bekend geworden door het lied ‘Als ik boven op de Dom sta’.
Maar Berkien zelf heeft de Dom nooit beklommen!

De cabaretier had bovendien last van onzekerheid en ook zijn drankprobleem speelde hem parten. De oorzaak van de breuk met zijn succesvolle compagnon Tineke Schouten is jammer genoeg niet duidelijk geworden.

Het resultaat is een mooi beeldverhaal geworden over een cabaretier die successen beleefde in de jaren '70 en '80, met een revival van zijn liedjes vanaf de jaren '90 in het voorprogramma van FC Utrecht.

Harm Snippe